Facebook
ДГ №7 Снежанка
град Търговище

Световен ден на рециклирането

18 март е Световен ден на рециклирането, който се отбелязва за четвърти път по инициатива на Global Recycling Foundation. Координатор на инициативата в България е сдружение „БГ Бъди активен“, а дейностите са част от проекта “Партньорство за красива и чиста България” - част от дългосрочната програма _Място България, която се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола.
Гордеем се с участието си (няколко поредни години) в друга кампания на "БГ Бъди активен" - Европейски ден на спорта и с вълнение си припомняме, че бяхме отличени като най-активно учебно заведение за Община Търговище в Eвpoпeйcĸия дeн нa cпopтa зa 2019 г.
С отговорност се включваме и в тази инициатива, защото е важно да възпитаме у децата ни съвестно отношение към опазване на природата, да се грижим за нашият дом - нашата планета.
Във всички възрастови групи бяха организирани интересни, забавни и полезни дейности. Бъдещите първокласници от група "Мечо Пух" /снимки/, заедно със своите родители, се включиха в творческа работилница и вдъхнаха нов живот на отпадъците и старите вещи, изработиха вятърни мелници от кофички от кисело мляко; чрез презентация си припомниха правилата за разделно събиране на отпадъци, участваха в дидактичната игра "Разделковци" с интерактивна пчеличка-играчка Bee Bot, изработиха красиви фигури от стари списания. Децата от ПГ-5 годишни "Зайчета"/снимки/ се запознаха с "Приказка за юначета с празни тумбачета", участваха в подвижна игра "Хартояд,Пластоядка и Стъклояд", забавляваха се с редене на пъзел, който сами си изработиха от кори от яйца и сътвориха красиви пролетни картини от пластмасови капачки. Малчуганите от втора група "Звездички"/снимки/ пяха тематичната песничка "Трите кофи", изработиха гривни от сламки и прекрасни вази с пролетни цветя. Мъниците от втора група "Слънчо"/снимки/се включиха в играта "Боклуци по местата си", направиха гривни от сламки - подарък за мама, запознаха се с "Повелителите на рециклирането" и сътвориха пролетни картини от отпадъчни материали.  Дейностите в разновъзрастова група "Малките лъвчета"/снимки/ - с. Маково преминаха под мотото „Земята не се рециклира“. Децата гледаха презентация на тема „Полезни правила за разделно събиране“, участваха в играта „Хайде да събираме разделно“ и направиха изложба „Земята е наш дом, да я опазим чиста“. Най-малките ни възпитаници от първа група "Джуджета"/снимки/ също дадоха своя принос за опазването на природата чрез инициативата “Нашите стари дрешки се превръщат в нови”. С любезното съдействие на своите родители те дариха стари дрешки, които ще получат втори шанс за полезна употреба. Запознаха се и с презентация по темата, а сръчните им ръчички изработиха игленик за мама от гъба за миене на чинии.
 
 
 
Споделената отговорност за опазване на природата е важна, но още по-важна е личната отговорност на всеки от нас. Нека бъдем пример за нашите деца! Нека се грижим за нашето бъдеще! Нека запазим нашата планета за безброй поколения след нас!